PRZEPISY

Kawowe pianki

Kawowe pianki

Proste i smaczne domowe pianki pieczone bez użycia foremek.

przepis,fotoprzepis,białko jajka,wiórki kokosowe,masło,Ciasta kremowe,Bezglutenowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier puder200gramów
cukier waniliowy20gramów
kawa rozpuszczalna2łyżeczki
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
wiórki kokosowe150gramów
woda30mililitrów

 

Przepis

1. Pianki

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 120 gramów  wiórki kokosowe 150 gramów

Z białek ubijamy gęstą pianę. Do piany dodajemy cukier a na koniec dodajemy kokos.

2. 

Za pomocą strzykawki cukierniczej strzykamy z kokosowego ciasta owale na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianki forujemy nie zbyt wysokie. Kształt pianek możemy sobie na papierze do pieczenia narysować, ale tak by brzegi owali nie dotykały się. Najłatwiej jest użyć foremek do pieczenie pianek.

3. 

Pieczemy, raczej suszymy, w piekarniku na najniższym stopniu około 35-45 minut. Drzwiczki piekarnika podpieramy drewnianą łychą, by drzwiczki były lekko otwarte. Tak się pianki nie przypalą.

4. Kawowy krem

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  woda 30 mililitrów

Kawę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wychłodnięcia.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

W mleku mieszamy waniliowy budyń i cukier waniliowy. Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

6. 

masło 150 gramów  cukier puder 80 gramów

Masło mieszamy z cukrem na pianę.

7. 

Wymieszane masło z wystudzonym budyniem i kawą razem łączymy.

8. 

Na połowę upieczonych owali nakładamy krem i przykrywamy drugą połową owali, delikatnie dociskamy. Pianki wkładamy do lodówki, gdzie je schładzamy przez 2 - 3 godziny.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie