PRZEPISY

Kawowce

Kawowce

Doskonałe kawowe mini ciasteczka z czekoladą i migdałem na wierzchu.

przepis,fotoprzepis,espresso,masło,cukier puder,mąka luksusowa pszenna T550,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier puder50gramów
czekolada 85%100gramów
espresso50mililitrów
masło100gramów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
polewa cukiernicza orzechowa50gramów
słodkie migdały50gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Masa czekoladowo - kawowa

espresso 50 mililitrów  czekolada 85% 100 gramów

Zaparzamy mocne espresso. Gorzką czekoladę połamaną na drobne kawałki roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej już czekolady dodajemy espresso.

2. Przygotowanie ciasta

masło 100 gramów  cukier puder 50 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Czekamy aż masło trochę zmięknie. Potem kroimy je na mniejsze kawałki, które mieszamy z cukrem pudrem i żółtkiem z jajka.

3. Ugniatanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów

Do masy dodajemy 1 łyżkę stołową masy czekoladowo - kawowej. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.

4. Pieczenie

Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki, aby dojrzało. Rozgrzewamy piekarnik do 150 ° C. Ciasto rozwałkowujemy do grubości około 3 mm. Wykrawamy z niego kwiatuszki lub kółeczka, które potem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 150 ° C.

5. Zdobienie

polewa cukiernicza orzechowa 50 gramów  słodkie migdały 50 gramów

Kółeczka i kwiatuszki łączymy ze sobą masą czekoladowo - kawową. Do łączenia dwóch połówek użyjemy 1 łyżeczki masy. Następnie ozdabiamy ciasteczka polewą cukierniczą i słodkimi migdałami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie