Kasztanowe kremowe ciasto
Proste ciasto pełne kasztanowego smaku.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,kasztanowe puree,twaróg mielony,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 120 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kasztanowe puree | 500 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
twaróg mielony | 500 | gramów | |
śmietan-fix | 24 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na rozmiar około 38x48 cm.
2.
Ciasto wkładamy do blachy tak, aby przykryło wszystkie brzegi. Zbyteczne ciasto na rogach odkrawamy.
3.
kasztanowe puree 500 gramów • jajka kurze 5 sztuk
Do głębokiej miski dajemy jajka i dodajemy rozmrożone kasztanowe puree.
4.
twaróg mielony 500 gramów • budyń waniliowy w proszku 120 gramów • cukier kryształ 120 gramów
Dodajemy twaróg, wsypujemy budyń w proszku i cukier.
6.
Wylewamy na ciasto.
7.
W rozgrzanym piekarniku na 180°C 25 - 30 minut pieczemy. W tym czasie ciekła masa stężeje. Odstawiamy do ostudzenia.
8.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 24 gramów
Ze śmietany i żelatyny ubijamy bitą śmietanę i równomiernie ją smarujemy na cieście. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
9.
Przed podawaniem kroimy na mniejsze lub większe trójkąty według smaku. Ilość porcji zależy od wielkości pokrojonych trójkątów.
Smacznego!