swiatwemnie.pl

Karmelowe kuleczki z marcepanem

Ulubione kuleczki z dmuchanego ryżu o delikatnym smaku marcepanu i czekolady.

 

Ilość porcji: 35

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

cukier kryształ 250 g  skondensowane słodzone mleko 300 ml

W garnku karmelizujemy cukier. Dolewamy słodzone skondensowane mleko i mieszamy aż obydwa składniki rozpuszczą się i będą płynne.

2. 

masło 180 g

Dodajemy masło i mieszamy do roztopienia.

3. 

ryż dmuchany 140 g

Wsypujemy dmuchany ryż.

4. 

Dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia na 15 minut. Podczas schładzania często mieszamy.

5. 

Z masy wytwarzamy kuleczki w rękach, które sobie od czasu do czasu opłukujemy z zimnej wodzie.

6. 

wiórki kokosowe  Marcepan 100 g  skrobia kukurydziana

Kuleczki obtaczamy z kokosie. Marcepan rozwałkowujemy na desce delikatnie posypanej skrobią kukurydzianą i wykrawamy z niego kółeczka. Kółeczka przyklejamy na kuleczkach.

7. 

czekolada do gotowania 200 g  masło 10 g  olej słonecznikowy 2 łyżki

Czekoladę razem z masłem i olejem roztapiamy w wodnej kąpieli. Część czekolady nabieramy do strzykawki i kuleczki ozdabiamy.

8. 

Resztę czekolady rozdzielamy do papierowych koszyczków.

9. 

Na czekoladzie przylepiamy kuleczki.

10. 

Odstawiamy na 2- 3 dni do stężenia w chłodne miejsce. W chłodnym miejscu ich też przechowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się