swiatwemnie.pl

Karmelowe ciasto

Łagodne ciasto w sam raz do niedzielnej kawy.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

skondensowane słodzone mleko 400 g

Skondensowane mleko gotujemy w wodzie, w garnku pod przykryciem przez dwie godziny. Następnie wylewamy wodę, ostrożnie wyciągamy puszkę i odstawiamy ją, aby wystygła. Można wykorzystać również gotowy produkt - karmelowe mleko skondensowane - które już gotować nie trzeba.

2. Korpus

czekolada do gotowania 60 g  masło 100 g

W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę z masłem i odstawiamy aby wystygła.

Korpus

3. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 g  kakao proszek 10 g

Żółtka mieszamy z cukrem i kakao.

4. 

mleko tłuste 3,5% 50 ml

Dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło z czekoladą oraz mleko.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 g  proszek do pieczenia 5 g  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Dodajemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i ciasto wylewamy na małą, natłuszczoną i posypaną mąką blachę (20x30cm).

6. 

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

7. Karmelowy krem

mleko tłuste 3,5% 400 ml  budyń karmelowy - proszek 40 g  mąka chlebowa pszenna T750 40 g

Z mleka, budyniu w proszku, mąki i skondensowanego karmelowego mleka gotujemy budyń.

Karmelowy krem

8. 

Budyń często mieszając ostudzamy.

9. 

białko jajka 4 sztuki

Ubijamy gęstą pianę z białek.

10. 

cukier kryształ 100 g

Pianę przegotowujemy nad parą i dodajemy do niej cukier. Ilość cukru jest uzależniona od tego, jak bardzo słodki chcemy otrzymać krem.

11. 

Przegotowaną pianę z białek dodajemy do karmelowego budyniu.

12. 

Na gładko ubity krem smarujemy na korpusie a potem odstawiamy go do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby stężał.

13. 

Następnie ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i ponownie wkładamy na jakiś czas do lodówki. Potem kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się