PRZEPISY

Karlowarski knedel

Karlowarski knedel

Smaczny i gęsty knedel z typową kratkowaną strukturą.

przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,muszkatołowy kwiat,jajka kurze,Kluski na parze,Przepisy do parowaru,Kuchnia czeska

Kluski na parze

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka6sztuk
jajka kurze3sztuki
mleko półtłuste 1,5%5decylitrów
muszkatołowy kwiat¼łyżeczki
mąka tortowa pszenna T450250gramów
nać pietruszki2łyżki
sól½łyżeczki

 

Przepis

1. 

biała podłużna bułka 6 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry  muszkatołowy kwiat ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Rogale kroimy na drobne kawałki i opiekamy na złoty kolor na 150 stopniach około 20 minut. Polewamy mlekiem, dodajemy na drobno pokrojoną natkę pietruszki, szczyptę kwiatu muszkatołowego i sól.

2. 

jajka kurze 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 3 decylitry  mąka tortowa pszenna T450 250 gramów  nać pietruszki 2 łyżki

Z żółtek, mleka i mąki wyrabiamy sobie rzadkie ciasto, które dodajemy do rogali. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

3. 

Ciasto formujemy na kształt knedla i gotujemy na parze (w szybkowarze) 20 - 25 minut. Knedel można ugotować też w wodzie, ewentualnie zapakowany w folię aluminiową.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie