swiatwemnie.pl

Karlowarski knedel

Smaczny i gęsty knedel z typową kratkowaną strukturą.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

biała podłużna bułka 6 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 2 dl  kwiat muszkatołowy ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Rogale kroimy na drobne kawałki i opiekamy na złoty kolor na 150 stopniach około 20 minut. Polewamy mlekiem, dodajemy na drobno pokrojoną natkę pietruszki, szczyptę kwiatu muszkatołowego i sól.

2. 

jajka kurze 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 3 dl  mąka tortowa pszenna T450 250 g

Z żółtek, mleka i mąki wyrabiamy sobie rzadkie ciasto, które dodajemy do rogali. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

3. 

Ciasto formujemy na kształt knedla i gotujemy na parze (w szybkowarze) 20 - 25 minut. Knedel można ugotować też w wodzie, ewentualnie zapakowany w folię aluminiową.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się