PRZEPISY

Kapusta kiszona po węgiersku

Kapusta kiszona po węgiersku

Wspaniałe tradycyjne jadło.

przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,wieprzowe mięso mielone,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula250gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
kiełbasa350gramów
kiszona kapusta1500gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400mililitrów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%1decylitr
ryż okrągłoziarnisty350gramów
sól2łyżeczki
wieprzowe mięso mielone1000gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie

ryż okrągłoziarnisty 350 gramów  sól 2 łyżeczki  cebula 250 gramów  kiełbasa 350 gramów

Ryż przemywamy pod bieżącą wodą, smażymy go na sucho w garnku, dodajemy sól, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy. Kiełbasę kroimy na kółeczka, smażymy ją na patelni, dodajemy cebulę i dosmażamy.

2. 

wieprzowe mięso mielone 1000 gramów

Ryż odstawiamy do wystudzenia i mieszamy go z mięsem mielonym.

3. 

kiszona kapusta 1500 gramów

Kiszoną kapustę wyciskamy i na sitku lekko przemywamy jeśli jest bardzo kwaśna.

4. Warstwowanie 1

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wszystkie poszczególne składniki równomiernie, stopniowo rozkładamy na większą brytfannę. Na spodzie brytfanny połowę kapusty, posypujemy pieprzem, na nią połowę usmażonej kiełbasy z cebulą.

5. Warstwowanie 2

Na kiełbasę dajemy całą mięsno-ryżową masę, na nią drugą połowę kiełbasy z cebulą.

6. Warstwowanie 3

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr

Zakańczamy warstwą z drugiej połówki kapusty. Posypujemy pieprzem, mieloną czerwoną papryką. W mleku mieszamy śmietanę i przygotowane danie równomiernie zalewamy.

7. Pieczenie

Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu przykryte 45 minut. Odkrywamy i 15 - 20 minut w większej temperaturze zapiekamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie