PRZEPISY

Kapuściana zapiekanka z boczkiem

Kapuściana zapiekanka z boczkiem

Kapusta z boczkiem na startych ziemniakach.

przepis,fotoprzepis,kapusta biała,boczek przerośnięty,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek przerośnięty250gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek3ząbki
jajka kurze2sztuki
kapusta biała750gramów
kminek1łyżeczka
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
smalec-
sól3łyżeczki
woda2litry
ziemniaki1.5kilograma

 

Przepis

1. 

kapusta biała 750 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 2 litry  kminek 1 łyżeczka

Kapustę kroimy i gotujemy w słonej wodzie z kminkiem przez 15 minut.

2. 

ziemniaki 1.5 kilograma

Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Odlewamy z nich wytworzoną wodę i lekko je wyciskamy.

3. 

boczek przerośnięty 250 gramów

Boczek kroimy na kostki i w rondelku go smażymy.

4. 

Kapustę odcedzamy, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niej boczek.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  czosnek 3 ząbki  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów

Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, mleko i masę dobrze mieszamy.

6. 

smalec

Głęboką brytfannę (45x35cm) natłuszczamy smalcem. Na dno równomiernie rozsmarowujemy połowę ziemniaczanego ciasta.

7. 

Na ziemniaczanym cieście rozkładamy masę z kapusty.

8. 

Na kapuście równomiernie rozkładamy drugą połowę ziemniaczanego ciasta.

9. 

Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190°C.

10. 

Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy do ostygnięcia na temperaturę konsumpcyjną, kroimy i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie