PRZEPISY

Kalafiorowo brokułowe kotleciki z serem

Kalafiorowo brokułowe kotleciki z serem

Smaczne i puszyste warzywne kotleciki z serem.

przepis,fotoprzepis,kalafior,brokuły,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

brokuły1sztuka
bułka tarta4łyżki
bułka tarta-
cebula1sztuka
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jajka kurze2sztuki
kalafior1sztuka
mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%0.05litra
mąka luksusowa pszenna T5504łyżki
olej do frytek-
olej słonecznikowy-
proszek do pieczenia¼łyżeczki
przyprawa warzywna1łyżeczka
ser Gouda100gramów
sól¼łyżeczki
woda300mililitrów

 

Przepis

1. 

kalafior 1 sztuka  brokuły 1 sztuka

Kalafior i brokuły płuczemy w wodzie i kroimy na drobne kawałki.

2. 

cebula 1 sztuka  olej słonecznikowy

Na oleju zeszklimy na drobno nakrojoną cebulkę.

3. 

woda 300 mililitrów

Dodajemy kalafior z brokułami, chwileczkę smażymy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem prawie do miękkości około 20 minut.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 0.05 litra  jajka kurze 2 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki  bułka tarta 4 łyżki  ser Gouda 100 gramów  proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

W międzyczasie w misce mieszamy mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i na drobno starty ser.

5. 

Tak przygotowaną masę dodajemy do uduszonej kalafiorowo brokułowej masy.

6. 

sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa warzywna 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki

Doprawiamy solą, wegetą, pieprzem, gałką muszkatołową i dobrze mieszamy.

7. 

bułka tarta

Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.

8. 

olej do frytek

Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwóch stron na złoty kolor.

9. 

Gotowe kotleciki układamy na papierowe ręczniczki żeby odsączyć nadmiar oleju.

10. 

Podajemy z ziemniaczanym puree i z ulubionymi warzywami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się