Kalafiorowe kotleciki
Wegetariańskie 'kotleciki" smażone w chrupiącej panierce z bułki tartej.
przepis,fotoprzepis,kalafior,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
białe pieczywo | 2 | sztuki | |
bułka tarta | 1 | garść | |
czarny pieprz mielony | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kalafior | 1 | sztuka | |
majeranek | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
sól | - |
Przepis
1.
kalafior 1 sztuka
Kalafior myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy do miękkości w słonej wodzie ...
2.
białe pieczywo 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% • bułka tarta 1 garść • sól • czarny pieprz mielony • majeranek
Starsze rogale kroimy na kółeczka, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Kalafior rozkruszamy na kaszę, dodajemy wyciśnięte rogale, jajka, przyprawy. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy bułkę tartą.
3.
Z tej oto masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Smażymy na oleju.
Smacznego!