swiatwemnie.pl

Kaczka pieczona na miodzie z sosem winogronowym

Smaczna delikatna kaczka - prosty przepis z minionych czasów. Podajemy z wymienionym sosem winogronowym i lokszą, albo z ulubioną duszoną kapustą i knedlem.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
kaczka2.4kilograma
miód2łyżki
mleko tłuste 3,5%50mililitrów
sól
sól2łyżeczki
woda200mililitrów
Sos winogronowy na sposób średniowieczny

1. Pieczenie kaczki

kaczka 2.4 kg  sól

Mrożoną kaczkę cały dzień rozmrażamy w lodówce. Rozmrożoną albo świeżą kaczkę dobrze myjemy, solimy z wewnątrz i z zewnątrz i odstawiamy na noc do lodówki. Zaczynamy ją piec na drugi dzień po nasoleniu maksymalnie 3 godziny przed podaniem.

Pieczenie kaczki

2. 

sól 2 łyżeczki  woda 200 ml  miód 1 łyżka

Tuż przed pieczeniem nasoloną kaczkę ponownie dobrze myjemy. Wkładamy go głębokiej brytfanny, po wierzchu ponownie solimy, podlewamy wodą a brytfannę dobrze przykrywamy pokrywką. Pieczemy w średniej temperaturze 60 minut. Kaczkę po godzinie obracamy, smarujemy ją łyżką miodu i przykrytą pieczemy dalej - 30 minut.

3. 

miód 1 łyżka  mleko tłuste 3,5% 50 ml

Po upłynięciu wymienionego czasu ponownie obracamy, ponownie smarujemy ją miodem, przykrywamy i kolejnych 30 minut pieczemy. Po dwóch godzinach kaczka jest prawie upieczona. Teraz ją odkrywamy smarujemy mlekiem i dopiekamy odkrytą przy większej temperaturze w piekarniku 15 minut. Ponownie ją obracamy, smarujemy mlekiem na drugiej stronie i zapiekamy drugą stronę 15 minut.

4. 

Sos winogronowy na sposób średniowieczny przepis

Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika, rozcinamy nożyczkami do drobiu i jak najszybciej podajemy. Świeżo upieczona jest najsmaczniejsza.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się