PRZEPISY

Jajeczny warzywny salceson

Jajeczny warzywny salceson

Ulubiony wielkanocny smakołyk.

przepis,fotoprzepis,żelatyna spożywcza,jajka kurze,Słone przekąski,Wielkanoc,Bezglutenowe

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

brokuły100gramów
cukier kryształ5gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)100gramów
majonez100gramów
musztarda stołowa1łyżeczka
ocet20mililitrów
ogórek konserwowy50gramów
papryczka pepperoni5gramów
papryka konserwowa odmiany kapia75gramów
sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem)100gramów
sól¾łyżeczki
woda225mililitrów
żelatyna spożywcza40gramów

 

Przepis

1. 

brokuły 100 gramów  jajka kurze 4 sztuki

Brokuły rozdzielamy na różyczki i w słonej wodzie gotujemy. Wystudzamy i kroimy na drobno. Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i obieramy.

2. 

sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) 100 gramów  papryczka pepperoni 5 gramów  ogórek konserwowy 50 gramów  papryka konserwowa odmiany kapia 75 gramów

Ogórki i paprykę kroimy na kostki i wkładamy do miski. Dodajemy odcedzoną marchewkę z groszkiem i na drobno pokrojoną papryczkę pepperoni.

3. 

Dodajemy jajka pokrojone na kostki albo przeciśnięte przez siteczko sałatkowe.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów  majonez 100 gramów  musztarda stołowa 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.

5. 

żelatyna spożywcza 40 gramów  woda 225 mililitrów  ocet 20 mililitrów  cukier kryształ 5 gramów  sól ¼ łyżeczki

Z ogórków zlewamy 250 ml zalewy (albo przygotowujemy sobie zalewę z wymienionych składników) i wsypujemy żelatynę, gotujemy według przepisu na opakowaniu.

6. 

Do śmietankowo-majonezowego sosu dodajemy najpierw parę łyżek rozpuszczonej żelatyny, potem dodajemy resztę.

7. 

Sos dolewamy do warzyw, mieszamy i dodajemy na drobno pokrojone brokuły.

8. 

Foremki wykładamy folią spożywczą i napełniamy salcesonową masą.

9. 

Napełnione foremki odstawiamy do lodówki do stężenia.

10. 

Po stężeniu przewracamy, usuwamy folię i kroimy na mniejsze porcje.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie