swiatwemnie.pl

Jabłkowy kołacz Harmonijka

Delikatny, soczysty twarogowy kołacz z ciasta francuskiego, doprawiony jabłkami i biszkoptami, w którym się od razu zakochacie.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie twarogowego farszu

miękki twaróg 500 g  cukier kryształ 60 g  cukier waniliowy 2 sztuki  rodzynki  żółtko jajka 1 sztuka

Twaróg z cukrem wymieszamy, dodajemy żółtka i rodzynki.

Przygotowanie twarogowego farszu

2. 

ciasto francuskie 1 sztuka

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, tak aby troszkę wystawało z blachy.

3. 

długie biszkopty 1 opakowanie  jabłka tarte 4 sztuki  cynamon mielony

Za pomocą wałka przekładamy ciasto na blachę. Na środku ciasta na przemian układamy biszkopty i jabłka, które posypujemy cynamonem. Jak są jabłka kwaśne możemy je delikatnie posypać cukrem.

4. 

Nakładamy twarogowy farsz.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 1 łyżeczka

Wystające ciasto z obydwóch stron przekładamy przez ciasto tak aby się w środku ciasta prawie dotykały. Jak nam zostaną skrawki, możemy z nich na wierzch ciasta zrobić krateczkę. Smarujemy jajkiem ubitym z odrobiną mleka.

6. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 20 - 25 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepły kołacz posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się