swiatwemnie.pl

Jabłkowo-orzechowy i jabłkowo-makowy strudel

Przygotowanie prostych strudli z ciasta francuskiego.

 

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
jajka kurze1sztuka
jajka kurze
ciasto francuskie400gramów
ciasto francuskie400gramów
jabłka500gramów
jabłka500gramów
bułka tarta1łyżka
bułka tarta1łyżka
rodzynki50gramów
rodzynki50gramów
orzechy włoskie100gramów
cynamon mielony1łyżeczka
cukier kryształ100gramów
cukier kryształ100gramów
mak mielony200gramów

1. Jabłkowo-orzechowy

ciasto francuskie 400 g  jabłka 500 g  bułka tarta 1 łyżka

Jabłka obieramy, ćwiartkujemy, usuwamy nasionka i kroimy je na małe kawałki - grubsze plasterki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko na posypanej mąką stolnicy i posypujemy bułką tartą.

Jabłkowo-orzechowy

2. 

rodzynki 50 g  orzechy włoskie 100 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier kryształ 100 g

Rodzynki moczymy w zimnej wodzie, orzechy nożem siekamy. Na cieście rozkładamy jabłka, posypujemy je cynamonem, dodajemy odcedzone rodzynki, orzechy i wszystko posypujemy cukrem.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto ostrożnie zawijamy na kształt rolady, brzegi dociskamy. Uważamy, aby nam się ciasto nie rozerwało i byśmy strudel delikatnie ale dobrze zwinęli. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przebijamy wykałaczką i cały smarujemy roztrzepanym jajkiem.

4. 

Wierzch delikatnie nacinamy, wyznaczamy pojedyncze porcje, a także by para miała gdzie uniknąć a strudel nie popękał, ponownie smarujemy jajkiem.

5. 

Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy by dobrze wystygł i potem kroimy i serwujemy.

6. Jabłkowo-makowy

ciasto francuskie 400 g  bułka tarta 1 łyżka  jabłka 500 g  rodzynki 50 g  mak mielony 200 g  cukier kryształ 100 g  jajka kurze

Procedura przygotowania jest taka sama jak przy jabłkowo-orzechowym strudlu. Zamiast orzechów jednak użyjemy mielony mak.

Jabłkowo-makowy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się