PRZEPISY

Jabłkowo-makowe ciasto

Jabłkowo-makowe ciasto

Kruche ciasto z soczystym nadzieniem pełnym zdrowych dobroczynnych składników.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,jabłka,Ciasta,Boże Narodzenie

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier puder200gramów
jabłka400gramów
jajka kurze1sztuka
jajka kurze-
mak mielony180gramów
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka chlebowa pszenna T7500
nasiona słonecznika50gramów
owoce kandyzowane mix-
siemię lniane30gramów

 

Przepis

1. Ciasto

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  cukier puder 50 gramów  masło 150 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski ważymy mąkę, dodajemy cukier, pokrojone masło i jajko.

2. 

Wyrabiamy pewne ciasto, które na pół godziny odkładamy w chłodne miejsce odpoczywać.

3. Nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  mak mielony 180 gramów

Mleko w garnku doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy mielony mak i mieszamy.

4. 

siemię lniane 30 gramów

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.

5. 

nasiona słonecznika 50 gramów

Nasionka słonecznika siekamy w kuchennym rozdrabniaczu.

6. 

cukier puder 100 gramów

Wszystkie nasionka wsypujemy razem z cukrem do maku i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

7. 

jabłka 400 gramów

Jabłka obieramy i trzemy na grubo.

8. 

cukier puder 50 gramów

Do jabłek dodajemy cukier ...

9. 

... i mak.

10. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy z chłodnego miejsca i część z niego rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy kształty według potrzeby i wkładamy je do lodówki.

11. 

mąka chlebowa pszenna T750

Resztki mieszamy z oddzieloną częścią i rozwałkowujemy je na kształt okręgu na stolnicy posypanej mąką. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o wielkości wnętrza formy. Papier kładziemy na ciasto ,przewracamy ciasto i wkładamy do formy.

12. 

Brzegi ciasta dociskamy aż po brzegi formy.

13. 

Na ciasto dajemy nadzienie.

14. 

jajka kurze  owoce kandyzowane mix

Na nadzienie układamy wykrojone kształty, te smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kandyzowanymi owocami. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C. Pieczemy około 35-40 minut.

15. 

Upieczone ciasto dobrze wystudzamy, potem za pomocą papieru na którym je piekliśmy po prostu zsuwamy na talerz. Kroimy i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie