PRZEPISY

Jabłkowe kostki

Jabłkowe kostki

Soczyste gotowane jabłka w francuskim cieście.

przepis,fotoprzepis,jabłka,ciasto francuskie,Strudle

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku74gramów
ciasto francuskie500gramów
cukier kryształ150gramów
cukier puder-
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka2500gramów
jajka kurze1sztuka
kwas cytrynowy¼łyżeczki
nasiona słonecznika-
woda400mililitrów

 

Przepis

1. 

jabłka 2500 gramów  cukier kryształ 150 gramów  cynamon mielony 2 łyżeczki  kwas cytrynowy ¼ łyżeczki  woda 100 mililitrów

Mniejsze jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasionka i kroimy na półksiężyce. Nie obieramy. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, cynamon, sok z cytryny i podlewamy wodą.

2. 

Doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy pod przykrywką 15 minut. Garnek wkładamy do zimnej wody i ostudzamy.

3. 

ciasto francuskie 500 gramów

Ciasto francuskie dzielimy na połowę i każdą połówkę na cienko rozwałkowujemy.

4. 

woda 300 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

W wodzie mieszamy budyń w proszku i dodajemy go do wystudzonych jabłek.

5. 

Blachę (42x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy jedno ciasto a krawędzie lekko naciągamy na brzegi blachy. Nalewamy jabłkowe nadzienie.

6. 

Przykrywamy drugim ciastem i przebijamy je widelcem.

7. 

jajka kurze 1 sztuka  nasiona słonecznika

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnkami słonecznika (pokrojonymi orzechami itp.)

8. 

Pieczemy z rozgrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 200°C, potem temperaturę zwiększamy i dopiekamy 5 minut w temperaturze 225°C.

9. 

cukier puder

Wystudzone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy na kostki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie