Herbatniki
Klasyczny bożonarodzeniowy wypiek z delikatnego ciasta.
przepis,fotoprzepis,masło,skórka z cytryny,polewa czekoladowa,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 200 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 3 | łyżki | |
mąka luksusowa (00 extra) | 500 | gramów | |
polewa czekoladowa | 1 | opakowanie | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
skórka z cytryny | - | ||
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 500 gramów • cukier puder 200 gramów • masło 100 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 3 łyżki • proszek do pieczenia ½ opakowania • skórka z cytryny • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto.
2. Formowanie ciasta
Następnie ciasto przeciskamy przez ozdobną formę na maszynce do mięsa.
3.
Jeżeli nie posiadamy ozdobnej foremki do maszynki, możemy ciasto wykrawać za pomocą tradycyjnych foremek.
4. Pieczenie
Pieczemy przy użyciu folii na pieczenie przez 6 - 8 minut w temperaturze 150°-180° C.
5. Dekorowanie
polewa czekoladowa 1 opakowanie
Herbatniki maczamy w roztopionej czekoladowej polewie.
Smacznego!