PRZEPISY

Halloweenowy tort twarogowo-ryżowy bez pieczenia

Halloweenowy tort twarogowo-ryżowy bez pieczenia

Chrupiący tort z łagodnym nadzieniem i okazyjną dekoracją.

przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,ananas w puszce - plastry,Torty,Halloween,,Bez pieczenia,Bezglutenowe

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

ananas w puszce - plastry7sztuk
cukier kryształ150gramów
cukier puder40gramów
czekolada do gotowania50gramów
masło120gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
płatki kukurydziane (cornflex)180gramów
rodzynki w czekoladzie7sztuk
ryż okrągłoziarnisty150gramów
sok z cytryny1łyżka
twaróg mielony500gramów
woda2łyżki
śmietan-fix1opakowanie
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
żelatyna spożywcza10gramów

 

Przepis

1. 

ryż okrągłoziarnisty 150 gramów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów

Ryż przepłukujemy, wsypujemy do mleka i gotujemy na "kaszę". Odstawiamy do wystudzenia.

2. Spód

płatki kukurydziane (cornflex) 180 gramów

Płatki kukurydziane siekamy w kuchennym siekaczu na drobno.

3. 

cukier puder 40 gramów

Wsypujemy je do miski, dodajemy cukier i mieszamy.

4. 

masło 120 gramów

Dolewamy roztopione masło i wszystko dobrze mieszamy.

5. 

Do okrągłej formy wkładamy papier do pieczenia. Na dno dobrze ugniatamy masę z płatków.

6. 

Spód wkładamy na 15 minut do zamrażalki. Potem go wyciągamy i wkładamy do lodówki.

7. Twarogowo-ryżowe nadzienie

żelatyna spożywcza 10 gramów  woda 2 łyżki

W ciepłej, nie wrzącej, wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do ryżu.

8. 

cukier kryształ 150 gramów

Dodajemy cukier, ...

9. 

twaróg mielony 500 gramów  sok z cytryny 1 łyżka

... twaróg i sok z cytryny.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 1 opakowanie

Na koniec dodajemy dobrze ubitą bitą śmietanę.

11. Nadziewanie

Z lodówki wyciągamy spód i równomiernie rozkładamy na nim nadzienie. Ponownie wkładamy do lodówki.

12. Ozdabianie

Tort możemy sobie ozdobić według okazji. My wam oferujemy typ na dekorację: Halloween.

13. 

czekolada do gotowania 50 gramów

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli. Napełniamy nią strzykawkę cukierniczą ...

14. 

ananas w puszce - plastry 7 sztuk

... i na kółeczkach ananasów rysujemy trzy okręgi. Pociągnięciem czekolady szpicem strzykawki od środka do brzegu wytwarzamy pajęczynę.

15. 

rodzynki w czekoladzie 7 sztuk

Na pajęczynki układamy czekoladowe cukierki.

16. 

Rodzynkom strzykawką wytwarzamy nóżki - i mamy pajączki :)

17. 

Pajęczynowy ananas układamy na torcie i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Przed podawaniem kroimy ostrym nożem. Podczas krojenia spodu musimy delikatnie docisnąć, jest troszkę stężały ale podczas konsumpcji przyjemnie chrupiący.

18. 

Tort oczywiście możemy ozdobić też na inną okazję. Na przykład tylko kółeczkami ananasów albo innymi owocami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie