Gulasz z kurczaka
Dobry pomysł na niedzielny obiad. Aby zmniejszyć ilość kalorii, w przepisie wykorzystano jogurt zamiast słodkiej śmietany, co jednak nie ma wpływu na smak potrawy.
przepis,fotoprzepis,cebula,piersi z kurczaka,mielona czerwona papryka,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Kurczak,Kuchnia węgierska,Sezonowe przepisy
Kurczak
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
piersi z kurczaka | 750 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki
Obieramy cebulę, drobno siekamy i smażymy na oleju.
2.
piersi z kurczaka 750 gramów • sól 1 łyżeczka
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięso dodajemy do cebuli i podsmażmy aż naciągnie. Solimy.
3.
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • woda 250 mililitrów
Dodajemy paprykę, szybko mieszamy i od razu zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
4.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów
Mleko mieszamy z jogurtem i mąką, dodajemy do mięsa i zagotowujemy.
Smacznego!