swiatwemnie.pl

Grylażowe kostki

Tradycyjne grylażowe kostki nie tylko na święta.

 

Ilość porcji: 24

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

orzechy włoskie 250 g

Orzechy włoskie siekamy nożem, ewentualnie w kuchennym siekaczu.

2. 

cukier kryształ 250 g

Cukier ciągle mieszając roztapiamy i karmelizujemy. Roztapiamy też te najmniejsze grudki, które się nam mogą podczas karmelizowania wytworzyć.

3. 

skondensowane słodzone mleko 397 g

Do karmelizowanego cukru powoli dolewamy skondensowane słodzone mleko z puszki, mieszamy do rozpuszczenia masy, która nam się wytworzy po dolaniu mleka.

4. 

masło 250 g

Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy aż się masło roztopi.

5. 

Na koniec dosypujemy orzechy i masę dobrze mieszamy.

6. Nadziewamy wafle

wafle tortowe 100 g

Pierwszy wafel kładziemy na kuchenną drewnianą deskę. Równomiernie na nim rozsmarowujemy odpowiednią ilość karmelowej masy, około 3,5-4 chochelki o średnicy 50 ml.

Nadziewamy wafle

7. 

Na masę kładziemy drugi wafel i procedurę powtarzamy aż do położenia ostatniego wafla, na który karmel nie dajemy.

8. 

Na wafle kładziemy drugą drewnianą deskę i wafle garnkiem wypełnionym wodą obciążamy. Obciążone odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej na noc.

9. 

Z nadzianych wafli ostrym nożem i z pomocą linijki odkrawamy brzegi. Uważamy, by nam nie pękł górny wafel, dlatego go sobie przy krojeniu ostrożnie poprzekrawamy i aż potem całe wafle odkrawamy.

10. 

Za pomocą linijki wykrawamy kostki.

11. Ozdabianie

biała czekolada  czekolada

Wierzch możemy polać czekoladą a grylaż ozdabiamy według okazji.

Ozdabianie

12. Uroczyste grylażowe kostki

Uroczyste grylażowe kostki

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się