swiatwemnie.pl

Gofry z truskawkowym puree

Ulubione przez dzieci gofry na śniadanie. Nadają się także jako deser na nieoczekiwaną wizytę, wystarczy dodać bitą śmietanę.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Ciasto na gofry

żółtko jajka 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 470 ml  masło 70 g  cukier puder 30 g

Żółtka ubijamy z mlekiem, dodajemy roztopione masło i cukier.

Ciasto na gofry

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 240 g  proszek do pieczenia 10 g

Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszamy na gładkie ciasto.

3. 

białko jajka 2 sztuki

Na koniec ostrożnie dodajemy pianę ubitą z białek.

4. 

Ciasto nalewamy chochlą ...

5. 

.. do formy na pieczenie gofrów, pieczemy w rozgrzanym piekarniku (15 minut).

6. Truskawkowe puree

truskawki 250 g  cukier puder 80 g

Truskawki oczyszczamy, myjemy, miksujemy z cukrem.

Truskawkowe puree

7. 

Truskawkowym puree polewamy upieczone gofry i możemy podawać.

8. Gofry jako deser

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml

Ubijamy bitą śmietanę na gęsto i wkładamy ją do rękawa cukierniczego.

Gofry jako deser

9. 

truskawki

Polane gofry ozdabiamy bitą śmietaną i połówkami truskawek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się