PRZEPISY

Gofry z truskawkowym puree

Gofry z truskawkowym puree

Ulubione przez dzieci gofry na śniadanie. Nadają się także jako deser na nieoczekiwaną wizytę, wystarczy dodać bitą śmietanę.

przepis,fotoprzepis,truskawki,Słodkie śniadania,

Słodkie śniadania

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier puder110gramów
masło70gramów
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
proszek do pieczenia10gramów
truskawki250gramów
truskawki-
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Ciasto na gofry

żółtko jajka 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  masło 70 gramów  cukier puder 30 gramów

Żółtka ubijamy z mlekiem, dodajemy roztopione masło i cukier.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszamy na gładkie ciasto.

3. 

białko jajka 2 sztuki

Na koniec ostrożnie dodajemy pianę ubitą z białek.

4. 

Ciasto nalewamy chochlą ...

5. 

.. do formy na pieczenie gofrów, pieczemy w rozgrzanym piekarniku (15 minut).

6. Truskawkowe puree

truskawki 250 gramów  cukier puder 80 gramów

Truskawki oczyszczamy, myjemy, miksujemy z cukrem.

7. 

Truskawkowym puree polewamy upieczone gofry i możemy podawać.

8. Gofry jako deser

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów

Ubijamy bitą śmietanę na gęsto i wkładamy ją do rękawa cukierniczego.

9. 

truskawki

Polane gofry ozdabiamy bitą śmietaną i połówkami truskawek.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie