PRZEPISY

Francuskie ziemniaki

Francuskie ziemniaki

Przepis na przygotowanie francuskich ziemniaków. Syty i smaczny obiad na powszedni dzień dla każdego.

przepis,fotoprzepis,kiełbasa,ziemniaki,jajka kurze,jajka kurze,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony-
jajka kurze8sztuk
kiełbasa2sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400mililitrów
olej słonecznikowy2łyżki
papryka czerwona2sztuki
sól-
ziemniaki1000gramów

 

Przepis

1. 

kiełbasa 2 sztuki

Kiełbasę kroimy na kółeczka i gotujemy 10 minut, dopóki nie wytopi się tłuszcz, który wylejemy.

2. 

ziemniaki 1000 gramów  jajka kurze 4 sztuki  papryka czerwona 2 sztuki

Do wysokiej blachy na grubo trzemy ugotowane ziemniaki. Dodajemy pokrojone ugotowane jajka, kiełbasę i czerwoną paprykę.

3. 

Wszystko lekko mieszamy.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów  jajka kurze 4 sztuki  olej słonecznikowy 2 łyżki  sól  czarny pieprz mielony

Do miski dajemy śmietanę, surowe jajka, olej, sól i pieprz. Ubijamy i zalewamy ziemniaki.

5. 

Mieszankę równomiernie rozkładamy na wysokiej blasze.

6. 

Przykrywamy folią aluminiową, w której robimy nożykiem kilka dziurek celem uniku pary i pieczemy przez około godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

7. 

Przed dopieczeniem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.

8. 

Wartość energetyczna jednej 250 g porcji wynosi 2100 kJ (502 kcal).

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie