swiatwemnie.pl

Francuskie ciasto Mille-feuille

Przepis na jeden z najbardziej kremowych deserów, które się składa z warstw ciasta francuskiego i łagodnego waniliowego kremu. Nazwa to tłumaczenie z francuskiego Mille-feuille (czytaj milefej), co oznacza tysiąc płatków.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

ciasto francuskie 250 g

Ciasto francuskie wałkujemy na cienko, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze przekłuwamy widelcem, żeby zbyt nie nabrzmiało podczas pieczenia.

Przygotowanie ciasta

2. 

W rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 170°C.

3. 

Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przekrawamy na trzy równe części. Tradycyjnie robi się trój warstwowe ciasto i dwie warstwy kremu. Czasami ciasto tak napęcznieje, że daje nam to możliwość rozdzielić je na 6 warstw, zamiast trzech.

4. Przygotowanie kremu

żółtko jajka 4 sztuki  białko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 250 g

W misce mieszamy jajka z cukrem. Jedno białko odkładamy na bok na polewę.

Przygotowanie kremu

5. 

mleko tłuste 3,5% 750 ml  laska wanilii 1 sztuka  skórka z cytryny 1 łyżeczka

W garnku podgrzewamy mleko z ziarenkami z wanilii i skórką z cytryny.

6. 

Jak mleko będzie ciepłe a na wierzchu zacznie się tworzyć para, stopniowo wmieszamy trzepaczką przygotowane jajka z cukrem.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g

Powoli wmieszamy mąkę dawkowaną sitkiem. Kontynuujemy mieszanie aż do uzyskania gęstego kremu.

8. Przygotowanie polewy

białko jajka 1 sztuka  cukier puder 100 g  sok z cytryny 1 łyżka

Polewę przygotowujemy ubijając cukier z białkiem z jajka i sokiem z cytryny.

9. Formowanie

Na spód dajemy warstwę ciasta a na nie nacieramy schłodzony krem. Kontynuujemy kładąc na przemian warstwę ciasta i kremu.

Formowanie

10. 

Wierzch wykańczamy warstwą ciasta, które starannie wyrównujemy, tak aby polewa nie wyciekała. Polewamy cytrynową polewą po całej powierzchni.

11. Czekoladowy wzór

czekolada do gotowania 20 g  mleko tłuste 3,5% ½ dl  cukier kryształ 1 łyżeczka

Z niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, mleka i cukru przygotujemy gęstą, ale po schłodzeniu wciąż płynną polewę.

Czekoladowy wzór

12. 

Z czekolady po ostygnięciu " rysujemy" strzykawką do polewy linie.

13. 

Poprzecznym ruchem szpikulca wytwarzamy " ząbkowany" wzór.

14. Serwowanie

Po odleżeniu co najmniej 12 godzin w lodówce ciasto się łatwiej kroi .. ale kto by tak długo czekał ;)

Serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się