Faszerowane jajka
Przepis na przygotowanie wyśmienitych faszerowanych jajek ze szynkowym i chrzanowym nadzieniem, idealne na wielkanocny poczęstunek albo na jakąkolwiek rodzinną uroczystość.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,masło,szynka wieprzowa,Słone przekąski,Wielkanoc,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
chrzan w słoiku | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek suszony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
masło | 100 | gramów | |
ser topiony | 100 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
sos tatarski | 80 | gramów | |
szynka wieprzowa | 100 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ¾ | łyżeczki |
Przepis
1.
jajka kurze 6 sztuk
Jajka gotujemy na twardo ( około 8-10 minut gotowania), odstawiamy do wychłodnięcia i obieramy je. Przekrawamy je na połowę i wybieramy żółtka.
2. Podstawa farszu
masło 100 gramów • ser topiony 100 gramów • sos tatarski 80 gramów • sól ¾ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Miękkie masło mieszamy z serkiem topionym, sosem tatarskim, solimy i pieprzymy. Jak mamy mniejsze jajka wystarczy 120g masła. Farsz rozdzielamy na dwie części.
3. Farsz z szynką
szynka wieprzowa 100 gramów • sól • czarny pieprz mielony • sok z cytryny
Szynkę mielimy, mieszamy z częścią farszu i doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
4. Farsz z chrzanem
chrzan w słoiku 1 łyżeczka • czosnek suszony ¼ łyżeczki
Czosnek mieszamy z resztą farszu, który potem doprawiamy chrzanem.
5.
Białka napełniamy farszami za pomocą rękawa piekarniczego. Ozdabiamy natką pietruszki, szczypiorkiem, papryczką, szynką, po prostu według swojej fantazji.
Smacznego!