swiatwemnie.pl

Fale Dunaju

Ulubiony przepis na wiśniowe ciasto fale Dunaju z kremem i czekoladową polewą.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
masło200gramów
masłog
masło100gramów
cukier puder200gramów
jajka kurze4sztuki
rum1łyżka
rum1łyżka
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
wiśnie500gramów
kakao proszek50gramów
budyń waniliowy w proszku40gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
cukier kryształ30gramów
polewa czekoladowa100gramów

1. Przygotowanie ciasta

masło 200 g  cukier puder 200 g

Masło mieszamy z cukrem.

Przygotowanie ciasta

2. 

jajka kurze 4 sztuki  rum 1 łyżka

Stopniowo dodajemy jajka, ręcznym mikserem ubijamy. Dodajemy rum.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 g  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do masłowej mieszanki dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

masło

Podczas mieszania wytworzy się ciasto, z którego połowę wylewamy na natłuszczoną masłem blachę.

5. 

kakao proszek 50 g  rum 1 łyżka

Do drugiej połówki ciasta dodajemy kakao i ponownie dolewamy rum. Ciasto nakładamy na pierwszą warstwę.

6. 

wiśnie 500 g

Do ciasta wciskamy rozpołowione wiśnie bez pestek. Pieczemy 30 minut na 180° C.

7. Przygotowanie kremu

budyń waniliowy w proszku 40 g  mleko półtłuste 1,5% 500 ml  cukier kryształ 30 g  masło 100 g

Z budyniu w proszku, cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy masło i powoli rozcieramy na wystudzone ciasto z wiśniami.

Przygotowanie kremu

8. Polewa

polewa czekoladowa 100 g

Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki, na koniec polewamy je czekoladową polewą.

Polewa

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się