PRZEPISY

Dwukolorowy tort

Dwukolorowy tort

Fantastyczny przepis na tort z kakaowego korpusu i kremu z białej czekolady i twarogu.

przepis,fotoprzepis,biała czekolada,kakao proszek,miękki twaróg,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

biała czekolada250gramów
białko jajka6sztuk
cukier kryształ150gramów
kakao proszek2łyżki
miękki twaróg500gramów
mąka luksusowa pszenna T550150gramów
olej rzepakowy50mililitrów
powidło według własnego wyboru120gramów
proszek do pieczenia7.5grama
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żelatyna w listkach15gramów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  biała czekolada 250 gramów

W garnku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia.

2. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 150 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  proszek do pieczenia 7.5 grama  olej rzepakowy 50 mililitrów

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i troszkę oleju. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy część przygotowanej piany z białek.

5. 

kakao proszek 2 łyżki

Dodajemy kakaowy proszek i przygotowaną pianę z białek.

6. 

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Do formy równomiernie wlewamy ciasto na korpus i lekko potrząsamy, aby uwolnić pęcherzyki.

7. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C.

8. 

miękki twaróg 500 gramów

Do ostudzonej śmietany z czekoladą dodajemy trzepaczką twaróg.

9. 

żelatyna w listkach 15 gramów

W niewielkiej ilości wody roztapiamy na średnim ogniu plasterki żelatyny.

10. 

Następnie ją energicznie dodajemy do przygotowanego kremu.

11. 

Wystudzony korpus przekrawamy na dwa mniej więcej jednakowe płaty.

12. 

powidło według własnego wyboru 60 gramów

Dolny płat wkładamy z powrotem do formy i smarujemy go kwaśnym powidłem.

13. 

Na warstwę z powidła wylewamy równomiernie połowę kremu.

14. 

powidło według własnego wyboru 60 gramów

Na krem dobrze kładziemy drugą część korpusu i też smarujemy powidłem.

15. 

Na wierzch wylewamy resztę kremu. Formę nie otwieramy, tort wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na noc.

16. 

Wierzch ozdabiamy startą białą czekoladą i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie