swiatwemnie.pl

Duszony boczniak z mięsem drobiowym

Lekki niskotłuszczowy obiad lub kolacja.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
boczniak ostrygowaty700gramów
kurczak1500gramów
woda1.5litra
sól1łyżeczka
sól1łyżeczka
olej słonecznikowy3łyżki
cebula100gramów
kminek1łyżeczka
mielona czerwona papryka2łyżeczki
rosół z kurczaka3decylitry
gotowane mięso z kurczaka300gramów

1. Przygotowanie boczniaka

boczniak ostrygowaty 700 g

Boczniaka myjemy, według potrzeby oczyszczamy, kroimy na cienkie paski.

Przygotowanie boczniaka

2. Przygotowanie rosołu drobiowego i mięsa

kurczak 1500 g  woda 1.5 litra  sól 1 łyżeczka

Świeżego średniej wielkości kurczaka myjemy i ściągamy z niego skórę. Odcinamy mięso z piersi i z górnych udek kurczaka. (To mięso użyjmy na przygotowanie innego dania, dlatego je odkładamy do marynaty, w której go możemy trzymać w lodówce 2 - 3 dni. Ewentualnie przechowujemy go w zamrażalce). Resztę kurczaka na którym zostało jeszcze dość dużo mięsa wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy około 45 minut.

Przygotowanie rosołu drobiowego i mięsa

3. 

Rosół zlewamy i odkładamy. Mięso z ugotowanego kurczaka obieramy, według potrzeby kroimy na paski.

4. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  cebula 100 g  sól 1 łyżeczka  kminek 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Na oleju szklimy cebulę, dodajemy pokrojony boczniak, sól i przyprawy.

5. 

rosół z kurczaka 3 dl

Podlewamy drobiowym rosołem i 10 minut dusimy pod pokrywką.

6. 

gotowane mięso z kurczaka 300 g

Do duszonego boczniaka dodajemy mięso z kurczaka i mieszamy.

7. Podajemy

Podajemy z ryżem.

Podajemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się