swiatwemnie.pl

Drożdżówki z twarogiem

Deser z ciasta drożdżowego z twarogowym nadzieniem i kompotem z jabłek.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
białko jajka2sztuki
cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ60gramów
cukier puder120gramów
cukier waniliowy20gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka600gramów
jajka kurze2sztuki
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
przyprawa goździki całe3sztuki
rum2łyżki
skórka z cytryny½łyżeczki
sól1szczypta
twaróg mielony250gramów
woda100mililitrów
świeże drożdże30gramów
żółtko jajka2sztuki

1. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  świeże drożdże 30 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 500 g  masło 150 g  cukier puder 120 g  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta  skórka z cytryny ½ łyżeczki  rum 2 łyżki

W ciepłym mleku, z części wymienionej ilości, wyrabiamy z drożdży i cukru zakwas. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione wystudzone masło, cukier, żółtka, jajko, szczyptę soli, startą skórkę z cytryny, rum i zakwas. Dobrze wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3. Jabłkowy kompot

jabłka 600 g  woda 100 ml  cukier kryształ 60 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  przyprawa goździki całe 3 sztuki

Jabłka obieramy, usuwamy nasionka i kroimy na ósemki. Wkładamy je do garnka, dodajemy wodę, cukier, cynamon i goździki. Gotujemy 15 minut często mieszając. Sok z kompotu zlewamy a jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Na drożdżówki możemy użyć również jabłkowy kompot w puszce.

Jabłkowy kompot

4. Twarogowe nadzienie

twaróg mielony 250 g  jajka kurze 1 sztuka  cukier waniliowy 20 g

Twaróg mieszamy z jajkiem i cukrem waniliowym.

Twarogowe nadzienie

5. Drożdżówki

Z drożdżowego ciasta wyrabiamy 16 sztuk kuleczek i układamy je w dostatecznych odstępach od siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 10 minut.

Drożdżówki

6. 

Za pomocą miski zgniatamy kuleczki na okrągłe placki.

7. 

Na środek drożdżówek dajemy twarogowe nadzienie i łyżką je rozprowadzamy, ale nie aż po brzegi.

8. 

białko jajka 2 sztuki

Na nadzienie układamy jabłka z kompotu a brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem. Białka zostały nam z jajek, z których żółtka użyliśmy do ciasta.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 200°C przez 15 - 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się