Drobiowa rolada w cieście francuskim
Wyjątkowo smaczna mięsna rolada. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu. Podajemy z ziemniaczanym puree i surówką.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ciasto francuskie,szynka wieprzowa,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 100 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | - | ||
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
oregano | - | ||
piersi z kurczaka | 800 | gramów | |
szynka wieprzowa | 200 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
twardy ser | 100 | gramów |
Przepis
1.
piersi z kurczaka 800 gramów • ciasto francuskie 400 gramów
Piersi z kurczaka przekrawamy na plastry i wyklepujemy. Ciasto francuskie rozdzielamy na dwie części i każdą połówkę wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, na średnią grubość - nie za cienko.
2.
boczek z Orawy 100 gramów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Na każdy płatek ciasta układamy piersi z kurczaka, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy na paski i na każdy plaster mięsa kładziemy 1 - 2 kawałki boczku.
3.
szynka wieprzowa 200 gramów • twardy ser 100 gramów
Szynkę (kiełbasę, dietetyczną, miękkie salami) układamy na mięsie z boczkiem i wszystko przykrywamy cienkimi plastrami twardego sera.
5.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rolady, które na blasze całe smarujemy roztrzepanym jakiem. Widelcem w kilku miejscach przebijamy i wierzch posypujemy oregano.
6.
Pieczemy w umiarkowanej temperaturze w średnio rozgrzanym piekarniku 45 minut.
Smacznego!