swiatwemnie.pl

Dorsz z sosem holenderskim

Lekkie orzeźwiające danie podawane ze świeżym szpinakiem na czosnku.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie szpinaku

oliwa 1.5 łyżki  czosnek 2 s

Na patelni, na oliwie lekko smażymy drobno pokrojony czosnek.

Przygotowanie szpinaku

2. 

świeże liście szpinaku 1 kg

Dodajemy umyte liście świeżego szpinaku, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.

3. 

Szpinak w wyniku smażenia straci na swojej objętości i zyska przyjemny czosnkowy posmak.

4. Sos holenderski

masło 125 g  żółtko jajka 3 sztuki  sok z cytryny ½ sztuki  sól  pieprz biały mielony

Nad parą rozpuszczamy masło. Dodajemy żółtka i sok z cytryny z połówki cytryny. Odstawiamy i doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.

Sos holenderski

5. Smażenie dorsza

dorsz 500 g  oliwa 1 łyżka  sól  czarny pieprz mielony

Dorsza rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem i przez kilka minut smażymy na patelni z obu stron.

Smażenie dorsza

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się