swiatwemnie.pl

Dorsz z sosem curry

Proste i szybkie przygotowanie lekkiego obiadu również dla początkujących kucharzy. Jako dodatek wybrałem pieczoną dynię hokkaido, ale tak samo odpowiednie mogłyby być gotowane ziemniaki, albo ziemniaczane puree.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 25 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Dorsz w sosie własnym

dorsz 300 g  bazylia  pieprz biały mielony  sól

Rozmrożony filet dorsza porcjujemy na ćwiartki i krótki smażymy na rozgrzanym oleju, tylko nie zbyt długo, by dorsz się nie rozpadł. Doprawiamy bazylią, białym pieprzem i solą.

Dorsz w sosie własnym

2. Sos curry

oliwa 2 łyżki  cebula 60 g  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na drobno pokrojoną cebulę i szklimy na złoty kolor. Posypujemy mąką a wytworzone grudki krótko smażymy.

Sos curry

3. 

przyprawa curry 1 łyżeczka  śmietana (10-12% tłuszczu) 150 ml

Dodajemy curry, śmietanę i mieszamy. Według potrzeby zagęszczamy śmietaną, albo mlekiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się