swiatwemnie.pl

Domowy drożdżowy knedel z garnka parowego

Łatwy do przyrządzenia 600 gramowy knedel z garnka parowego.

 

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

biała podłużna bułka 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 400 g  sól ½ łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 10 g

Do naczynia wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier, sól, wsypujemy mąkę, w kostkę pokrojoną bułkę i drożdże. Wszystko razem dobrze mieszamy. (Jeżeli użyjemy żywych drożdży, dobrze jest wtedy z letniego mleka, cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn, który dodajemy do mąki i pokrojonej bułki).

2. 

Do tego celu możemy również wykorzystać piekarnik chlebowy z programem "ciasto" lub podobnym programem podawanym przez producenta. Ciasto pozostawiamy w naczyniu, aby rosło przez około godzinę. Przy użyciu piekarnika chlebowego ciasto będzie rosło zgodnie z programem.

3. 

Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je z naczynia i formujemy z niego knedel, który wkładamy do garnka parowego. Dno i boki garnka należy przed tym dobrze posmarować olejem. Nastawiamy czas parzenia na 30 minut i parzymy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się