swiatwemnie.pl

Domowe ziemniaczane loksze

Przepis na przygotowanie smacznych ziemniaczanych lokszy. Podajemy jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi, albo napełniamy je słonymi (wątróbka z kaczki) albo słodkimi (makowe,orzechowe...) nadzieniami. Przygotowanie jest łatwe ale

 

Ilość porcji: 18

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ziemniaki 1 kg

Ziemniaki gotujemy w wodzie prawie na miękko. Nie mogą być twarde ani nie mogą się rozpadać. Dobrze je wystudzamy. Dlatego najlepiej jest ugotować je dzień przed przygotowaniem lokszy.

2. 

Zimne ziemniaki obieramy i trzemy na drobno do głębokiej miski.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  sól

Dosypujemy mąkę, troszkę soli i mieszamy.

4. 

Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy dalej. Gdy już nam się będzie wydawało że ciasto jest gotowe, delikatne i zwarte, wytwarzamy z niego wałek długości około 45 cm. Wałek rozkrawamy na 2,5 cm kawałki.

5. 

Z każdego kawałka stopniowo rozwałkowujemy, na posypanej mąką stolnicy, okrągłą lokszę o średnicy 22 cm.

6. 

Smażymy na gorącej metalowej płycie a ponieważ jej w domu nie mamy tak najlepsza jest gorąca ceramiczna patelnia. Smażymy oczywiście na sucho. Lokszę lekko otrzepujemy i kładziemy na patelnię. Krótko smażymy ...

7. 

... i obracamy. Smażymy z drugiej strony. Podczas pieczenia, jeśli dobrze wyrobiliśmy ciasto, loksza będzie się nadmuchiwać, dlatego ją lekko dociskamy łyżką do dna patelni. Lokszę wyciągamy, z patelni papierowym ręczniczkiem wycieramy przypieczone resztki mąki i kontynuujemy pieczenie następnych lokszy.

8. 

smalec z kaczki  masło  smalec

Upieczoną lokszę smarujemy z jednej strony, najlepiej roztopionym smalcem z kaczki, ale możemy też i roztopionym masłem wymieszanym z odrobiną wieprzowego smalcu.

9. 

Pieczona kaczka - najprostszy sposób na jej przygotowanie przepis  Kaczka pieczona na miodzie z sosem winogronowym przepis  Kaczka pieczona na pomarańczach przepis

Loksze kładziemy na sobie. Przy kładzenia jedna na drugiej każda strona się natłuści od drugiej. Przechowujemy w cieple. Jeśli sobie loksze przygotowujemy wcześniej przechowujemy je zapakowane w folię w lodówce. Przed podawaniem je rozpakowujemy z folii i podgrzewamy przykryte w piekarniku, w którym się nam właśnie dopieka kaczka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się