swiatwemnie.pl

Domowe słodkie fornetti

Ciasteczka z francuskiego ciasta wypełnione słodkim nadzieniem.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

ciasto francuskie 500 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na średnią grubość (nie może być zbyt grube, ani zbyt cienkie żeby się nie targało) na posypanej mąką stolnicy. Foremką wykrawamy kółeczka o średnicy około 10 cm. Rozwałkowane ciasto możemy też pokroić radełkiem, ewentualnie nożykiem na równe kwadraty wielkości 10 x 10 cm.

Przygotowanie ciasta

2. Nadzienie

budyń w proszku różne smaki  mleko półtłuste 1,5%  cukier kryształ  powidło według własnego wyboru

Według smaku wybieramy sobie smak budyniu w proszku (czekoladowy, waniliowy, karmelowy...). Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Gęsty budyń ugotujemy mieszając budyń w proszku tylko w połowie ilości mleka niż zalecana jest na opakowaniu budyniu. Jako kolejne nadzienie użyjemy gęste powidło.

Nadzienie

3. 

Na wykrojone kółeczka, kwadraty kładziemy odpowiednią ilość budyniowego nadzienia albo powidła. Ciasto przekładamy, dobrze dociskając brzegi, nadzienie w nich zamykamy.

4. 

jajka kurze

Na blachę kładziemy papier do pieczenia, układamy nie niego fornetti, smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

5. 

cukier puder

Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku na wysokim stopniu około 10 - 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się