PRZEPISY

Domowe francuskie ciasto cebulowe

Domowe francuskie ciasto cebulowe

Łagodne francuskie ciasto cebulowe.

przepis,fotoprzepis,cebula,wędzony boczek,śmietana do ubijania (30-33%),Słone ciasta,Kuchnia francuska,Sezonowe przepisy

Słone ciasta

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula700gramów
jajka kurze3sztuki
kminek-
masło80gramów
mleko półtłuste 1,5%180mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
oliwa1łyżka
sól0
wędzony boczek150gramów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów
świeże drożdże21gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 80 gramów  mleko półtłuste 1,5% 180 mililitrów  świeże drożdże 21 gramów  sól

Pół kostki drożdży zostawiamy w letnim mleku, dolewamy je do mąki z jajkiem i masłem. Ciasto solimy i wyrabiamy. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem by wyrosło.

2. 

Ciasto ugniatamy na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej formy. Brzegi ciasta wyciągamy z każdej strony na formę.

3. Masa cebulowo-boczkowa

cebula 700 gramów  wędzony boczek 150 gramów  oliwa 1 łyżka

Cebulę kroimy w cienkie pół krążki. Chwilę szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojony na kawałki boczek. Smażymy razem do momentu zeszklenia się cebuli. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.

4. Pieczenie

śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  sól  kminek

Mieszamy śmietanę z jajkami, solimy i dodajemy szczyptę kminku. Do śmietany dodajemy schłodzoną masę z patelni. Masę równomiernie rozcieramy na cieście, wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 35 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie