swiatwemnie.pl

Domowe francuskie ciastka

24 sztuk smacznych francuskich ciastek z naszej kuchni.

 

Ilość porcji: 12

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie i pieczenie ciasta

ciasto francuskie 500 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko, tak by nam z jednego opakowania starczyło na 2 blachy. Ciasto kładziemy na blachę, przebijamy je widelcem i w rozgrzanym piekarniku pieczemy.

Przygotowanie i pieczenie ciasta

2. Krem do ciastek

mleko półtłuste 1,5% 800 ml  cukier kryształ 100 g  cukier waniliowy 40 g  żółtko jajka 6 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  skrobia kukurydziana 100 g

Do mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy żółtka i w mleku rozmieszaną skrobię kukurydzianą - maizenę. Gotujemy gęsty krem.

Krem do ciastek

3. Dokończenie kremu

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy ją do gotowego budyniowego kremu i lekko do piany zamieszamy.

Dokończenie kremu

4. Krem na upieczone ciasto

Krem do ciastek równomiernie rozcieramy na jednym z upieczonych ciast francuskich.

Krem na upieczone ciasto

5. Czekolada na upieczone ciasto

czekolada do gotowania 200 g  słodka śmietana do gotowania 2 łyżki

W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę do której dodajemy słodką śmietanę. Do gładkości mieszamy i równomiernie rozcieramy po drugim upieczonym francuskim cieście.

Czekolada na upieczone ciasto

6. 

Gdy czekolada zacznie na cieście trochę twardnieć kroimy je na jednakowe kwadraty.

7. 

Pokrojone kwadraty układamy na cieście na którym mamy roztarty krem. Tak przygotowane ciastka odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po stężeniu, najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kroimy po uprzednio oznaczonych liniach, krem i dolne ciasto.

8. Serwujemy

bita śmietana

Serwujemy bez bitej śmietany, albo z bitą śmietaną tak,że każdy wierzch ciastka - wierzchnie ciasto z czekoladą podnosimy i nanosimy na krem bitą śmietanę, i z powrotem przykrywamy czekoladowym wierzchem.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się