Domowe ciasto Dobosza
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,masło,masło,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%,polewa czekoladowa,Ciasta kremowe,Kuchnia węgierska
Ciasta kremowe
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier puder | 300 | gramów | |
cukier waniliowy | 12 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kakao proszek | 90 | gramów | |
masło | 300 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | litr | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 700 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 4 | łyżki | |
polewa czekoladowa | - | ||
proszek do pieczenia | 18 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 700 gramów • jajka kurze 3 sztuki • cukier puder 300 gramów • masło 50 gramów • proszek do pieczenia 18 gramów • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów
Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem waniliowym, masłem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, często mieszając, dodajemy mleko.
2.
Ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 5 minut w 200° C. Ciasto będzie upieczone, gdy jego brzegi zaczną delikatnie brązowieć. Ciasto musi zostać blade.
3.
mleko półtłuste 1,5% 1 litr • cukier kryształ 150 gramów • cukier waniliowy 12 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki • budyń waniliowy w proszku 2 sztuki
5 upieczonych płatów ciasta smarujemy nadzieniem, które przygotowujemy w następujący sposób: Do wrzącego mleka, według instrukcji na opakowaniu, dodajemy budyń, cukier i mąkę. Gotujemy gęsty budyń.
6.
Płaty ciasta grubo smarujemy nadzieniem, szósty płat, który pójdzie na wierzch, nie smarujemy nadzieniem. Ciasto delikatnie obciążamy i odkładamy w chłodne miejsce na 12 godzin, dzięki temu ciasto wchłonie nadzienie i stanie się giętkie.
Smacznego!