Deser twarogowo - śmietankowy
Szybki i orzeźwiający deser z łagodnego twarogu i śmietany, z dodatkiem owoców, które można sobie wybrać według smaku lub aktualnej pory roku.
przepis,fotoprzepis,biszkopty,miękki twaróg 20% tłuszczu,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),mandarynki (kompot),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
biszkopty | 200 | gramów | |
cukier kryształ | 4 | łyżki | |
cukier waniliowy | 3 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
mandarynki (kompot) | 350 | gramów | |
miękki twaróg 20% tłuszczu | 500 | gramów | |
napój czekoladowy w proszku | - |
Przepis
1.
biszkopty 200 gramów • miękki twaróg 20% tłuszczu 500 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • cukier waniliowy 3 sztuki • cukier kryształ 4 łyżki
Okrągłe biszkopty rozkładamy na dnie formy (25x20cm lub w małej tortownicy). W misce mieszamy twaróg, śmietanę, waniliowy i kryształowy cukier.
2.
mandarynki (kompot) 350 gramów
Po biszkoptach delikatnie rozsmarowujemy połowę przygotowanego kremu z twarogu i śmietany a na wierzchu układamy odsączone mandarynki.
3.
Na mandarynki znowu układamy biszkopty, które przykrywamy drugą połową kremu.
4.
Gotowy deser posypujemy słodkim kakao albo tartą czekoladą, a potem wkładamy do lodówki.
Smacznego!