PRZEPISY

Delikatny twarogowy tort

Delikatny twarogowy tort

Prosty, stosunkowo szybki tort w kształcie serca ze świeżym smakiem delikatnego twarogu. W ciągu dwóch godzin od rozpoczęcia przygotowań będzie stał na uroczystym stole.

przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,owoce z kompotu,sok z kompotu,Torty,Walentynki

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  Walentynki  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
bita śmietana-
cukier puder200gramów
cukier waniliowy1łyżeczka
kakao proszek1łyżka
masło-
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
owoce z kompotu150gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
sok z kompotu150mililitrów
twaróg mielony500gramów
woda4łyżki
żelatyna spożywcza2łyżeczki
żelatyna spożywcza20gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Spód

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 gramów  cukier waniliowy 1 łyżeczka

Włączamy piekarnik i podgrzewamy go. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.

2. 

białko jajka 4 sztuki  kakao proszek 1 łyżka  woda 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę. Do żółtek dodajemy kakao i wodę. Potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ...

3. 

... na koniec dodajemy pianę z białek.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do wysmarowanej i mąką posypanej formy.

5. 

Pieczemy na średnim stopniu w piekarniku przez 20 minut. Potem spód zostawiamy 10 minut w formie do wystudzenia, przewracamy go i przekrawamy na połowę.

6. Twarogowe nadzienie

żelatyna spożywcza 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Podczas pieczenia spodu przygotowujemy sobie nadzienie. Żelatynę rozpuszczamy w mleku lekko podgrzewając. Przy podgrzewaniu wkładamy palec i sprawdzamy temperaturę - nie może nas parzyć.

7. 

twaróg mielony 500 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  cukier puder 100 gramów

Twaróg mieszamy z mlekiem i cukrem. Kilka łyżek rozmieszanego twarogu wkładamy do roztopionej żelatyny i mieszamy. Następnie żelatynę z twarogiem wlewamy z powrotem do reszty twarogu i mieszamy. Nadzienie wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Musi delikatnie, ale nie całkowicie stężeć. Od czasu do czasu je mieszamy.

8. Tort łączymy i ozdabiamy

Nadzienie warstwujemy na połowę sercowego spodu, ostrożnie rozsmarowujemy ...

9. 

... i przykrywamy drugą połową spodu.

10. 

owoce z kompotu 150 gramów  sok z kompotu 150 mililitrów  żelatyna spożywcza 2 łyżeczki

Owoce z kompotu odcedzamy i układamy na torcie. W ciepłym kompotowym soku rozpuszczamy żelatynę i polewamy nią poukładane owoce. Tort wkładamy do lodówki na 30 minut do stężenia, albo jeśli nie ponagla nas czas to na dłużej.

11. 

bita śmietana

Przed podawaniem ozdabiamy bitą śmietaną.

12. 

Możemy podawać ... naprawdę mniam :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie