swiatwemnie.pl

Czereśniowy placek

Przepis na przygotowanie smacznego placka z delikatnego ciasta, czereśni i rabarbaru.

 

Ilość porcji: 9

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 
cukier puder60gramów
cukier puder4łyżki
czereśnie1kilogram
masło165gramów
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
rabarbar250gramów
skrobia ziemniaczana3łyżki
sól¼łyżeczki
woda2.5decylitra
żółtko jajka3sztuki

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 350 g  żółtko jajka 3 sztuki  masło 150 g  cukier puder 60 g  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.

3. 

masło 15 g

Blachę natłuszczamy masłem.

4. 

czereśnie 1 kg

Czereśnie myjemy i usuwamy pestki.

5. 

rabarbar 250 g

Z rabarbaru obieramy górne włókna i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy do czereśni.

6. 

cukier puder 4 łyżki

Do owoców dodajemy cukier i mieszamy.

7. 

woda 2.5 dl  skrobia ziemniaczana 3 łyżki

W zimnej wodzie mieszamy skrobię i dolewamy do owoców.

8. 

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na zbliżony kształt blachy na której będziemy piekli placka. Kładziemy na blachę i rozciągamy aż po brzegi do takiej wysokości, żeby nie wyciekło nadzienie. Owocową masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozkładamy po całej powierzchni.

9. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się