PRZEPISY

Czereśniowy placek

Czereśniowy placek

Przepis na przygotowanie szybkiego placka z czereśni na budyniu i kwaśnej śmietanie.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),czereśnie,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ50gramów
cukier kryształ2łyżki
cukier kryształ1łyżeczka
cynamon mielony½łyżeczki
czereśnie250gramów
jajka kurze2sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
masło100gramów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
sól1szczypta

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 50 gramów  masło 100 gramów  sól 1 szczypta

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2. 

Do formy na ciasto wgniatamy stopniowo ciasto.

3. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  cukier kryształ 2 łyżki  budyń waniliowy w proszku 40 gramów

Śmietanę, cukier i budyń w proszku razem mieszamy.

4. 

Śmietanowy krem wylewamy na ciasto.

5. 

czereśnie 250 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki

Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie, które posypujemy cukrem i cynamonem.

6. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie