swiatwemnie.pl

Czereśniowe ciasto

Przepis na przygotowanie szybkiego ciasta z czereśni na budyniu i kwaśnej śmietanie.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 50 g  masło 100 g  sól 1 szczypta

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2. 

Do formy na ciasto wgniatamy stopniowo ciasto.

3. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 g  cukier kryształ 2 łyżki  budyń waniliowy w proszku 40 g

Śmietanę, cukier i budyń w proszku razem mieszamy.

4. 

Śmietanowy krem wylewamy na ciasto.

5. 

czereśnie 250 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki

Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie, które posypujemy cukrem i cynamonem.

6. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się