PRZEPISY

Cytrynowy chlebek

Cytrynowy chlebek

Delikatny i słodki chlebek z rzadkiego ciasta o cytrynowym smaku, polany cytrynową polewą.

przepis,fotoprzepis,cytryna,sok z cytryny,Ciasta,

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ125gramów
cukier puder200gramów
cytryna1sztuka
jajka kurze2sztuki
masło130gramów
mleko półtłuste 1,5%-
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
proszek do pieczenia½opakowania
skrobia kukurydziana50gramów
sok z cytryny3łyżki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  skrobia kukurydziana 50 gramów  cytryna 1 sztuka  proszek do pieczenia ½ opakowania

Do głębokiej miski dajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dokładnie myjemy cytrynę, trzemy z niej skórkę a sok wyciskamy.

2. 

cukier kryształ 125 gramów  masło 130 gramów  mleko półtłuste 1,5%  jajka kurze 2 sztuki

Do masy dodajemy cukier, jajka, miękkie masło i wszystkie składniki ubijamy elektrycznym mikserem na gładkie ciasto .
WSKAZÓWKA: Jak ciasto będzie zbyt gęste rozrzedzamy je mlekiem.

3. 

Formę na pieczenie natłuszczamy olejem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem a wierzch wygładzamy.

4. 

sok z cytryny 3 łyżki  cukier puder 200 gramów

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35-45 minut. Gotowy, jeszcze ciepły chlebek, smarujemy cytrynową polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: mieszamy 3-4 łyżki soku z cytryny z cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie