swiatwemnie.pl

Cytrynowe ciasto

Orzeźwiające cytrynowe ciasto, które z pewnością doczeka się pochwały od waszych gości. Przepis przygotowany jest na połowę normalnej wielkości, także jeżeli szykujecie większe przyjęcie, radzimy podwoić dawki składników.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 1 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 220 g  cukier waniliowy 1 sztuka

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier kryształowy i cukier waniliowy.

Przygotowanie ciasta

2. 

Mieszamy do uzyskania piany.

3. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

sok z cytryny 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 170 g  proszek do pieczenia ½ sztuki

Do żółtek dodajemy sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.

5. 

Potem dodajemy do masy z żółtek pianę ubitą z białek.

6. 

Ostrożnie mieszamy.

7. Pieczenie

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na wielką, wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy w 180 - 200°C przez około 10 - 15 minut.

Pieczenie

8. 

Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło a potem dzielimy je na dwie jednakowe części.

9. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 350 ml  budyń waniliowy w proszku 2.5 łyżki  masło 130 g  cukier puder 90 g  cukier waniliowy 1 sztuka  sok z cytryny ½ sztuki

Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy sok z małej cytryny i stopniowo cały czas mieszając, dodajemy wystudzony budyń.

Przygotowanie kremu

10. 

dżem owocowy 2 łyżki

Krem dzielimy na dwie części. Na jeden płat ciasta rozsmarowujemy jedną część kremu i kładziemy na niego drugi płat ciasta posmarowany wcześniej dżemem.

11. 

Resztę kremu rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężało.

12. Przygotowanie polewy

cukier puder 100 g  woda 1 łyżka  sok z cytryny

W misce mieszamy przesiany cukier puder z letnią wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Cytrynową polewą ostrożnie smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, aby stężało, kroimy na kawałki i możemy podawać.

Przygotowanie polewy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się