swiatwemnie.pl

Ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą

Doskonała warzywno-owocowa sałatka nadaje się jako dodatek do pieczonego mięsa.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
burak ćwikłowy1kilogram
woda
kukurydza konserwowa150gramów
cytryna1sztuka
kiwi200gramów
majonez lekki100gramów
ananas w puszce150gramów
jabłka150gramów
sól1łyżeczka

1. 

burak ćwikłowy 1 kg  woda

Buraczki ćwikłowe myjemy, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości (około 1-1,5 godziny). Potem wodę zlewamy a ćwikłę odstawiamy do wychłodnięcia.

2. 

Ćwikłę obieramy, kroimy na grubsze plasterki ...

3. 

... i przeciskamy przez kółeczko (siteczko) na sałatkę jarzynową.

4. 

kukurydza konserwowa 150 g  cytryna 1 sztuka

Dodajemy odcedzoną kukurydzę i sok z jednej cytryny.

5. 

kiwi 200 g

Obieramy kiwi, kroimy na plasterki i przeciskamy przez sałatkowe kółeczko do ćwikły.

6. 

majonez lekki 100 g

Dodajemy majonez, ...

7. 

ananas w puszce 150 g  jabłka 150 g  sól 1 łyżeczka

... ananas bez zalewy i obrane, na grubo starte jabłko. Dodajemy sól według smaku. Sałatkę odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki, potem podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się