PRZEPISY

Cukiniowy jabłecznik

Cukiniowy jabłecznik

Doskonałe ciasto z jabłek i cukinii zasmakuje małym i dużym.

przepis,fotoprzepis,jabłka,cukinia,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bułka tarta2łyżki
cukier kryształ2łyżki
cukier puder200gramów
cukier waniliowy20gramów
cukinia400gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka1kilogram
jajka kurze4sztuki
masło10gramów
mąka luksusowa pszenna T550350gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
proszek do pieczenia13gramów
płatki owsiane50gramów
woda100mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie jabłek i cukinii

jabłka 1 kilogram  cukinia 400 gramów

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pojedyncze ćwiartki przekrawamy na 3-4 ósemki. Cukinię obieramy i na grubo trzemy.

2. 

masło 10 gramów  bułka tarta 2 łyżki  cukier kryształ 2 łyżki  cynamon mielony 2 łyżeczki

Blachę do pieczenia natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Równomiernie rozkładamy jabłka, posypujemy je cukrem kryształem i cynamonem.

3. Przygotowanie cukiniowego ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 200 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  woda 100 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 350 gramów  płatki owsiane 50 gramów  proszek do pieczenia 13 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i wodę i ponownie mieszamy. W mące mieszamy płatki owsiane i proszek do pieczenia, dodajemy do żółtek i po wymieszaniu dodajemy startą cukinię. Z białek ubijamy gęsta pianę, którą na koniec delikatnie dodajemy do ciasta.

4. 

Przygotowane ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, powoli, na niskim lub średnim stopniu temperatury około 1 godzinę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie