PRZEPISY

Cukiniowo - jabłkowe ciasto

Cukiniowo - jabłkowe ciasto

Zdrowe soczyste ciasto.

przepis,fotoprzepis,cukinia,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta50gramów
cukier kryształ100gramów
cukier puder100gramów
cukinia400gramów
cynamon mielony2łyżeczki
cytryna1sztuka
jabłka400gramów
jajka kurze3sztuki
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550180gramów
proszek do pieczenia12gramów
płatki owsiane50gramów

 

Przepis

1. Cukinia

cukinia 400 gramów  cukier kryształ 100 gramów  cytryna 1 sztuka

Cukinię obieramy, kroimy na kółeczka, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i dodajemy sok z jednej cytryny. Powoli podgrzewamy ciągle mieszając gotujemy 5 minut.

2. Jabłka

jabłka 400 gramów

Jabłka obieramy i trzemy na cienkie plasterki. Dodajemy je do wystudzonej cukinii i mieszamy.

3. 

masło 50 gramów  cukier puder 100 gramów  jajka kurze 3 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów  płatki owsiane 50 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów  cynamon mielony 2 łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę, mielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i dolewamy mleko, dokładnie mieszamy.

4. 

masło 50 gramów  bułka tarta 50 gramów

Blachę do pieczenia dobrze natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło z bułką na blasze ręką częściowo mieszamy tak, aby wytworzyła nam się delikatna mieszanka.

5. 

Na dnie blachy równomiernie rozkładamy cukinie z jabłkami.

6. 

Na nie rozsmarowujemy przygotowane ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170°C około 35 minut.

7. 

Po upieczeniu i wystudzeniu blachę szybko przewracamy i ciasto wyciągamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie