swiatwemnie.pl

Ciasto z twarogiem i borówkami

Ciasto z korpusem z kruchego ciasta, ze słodkim twarogiem, owocami i zapiekaną pianą z białek.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 230 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cukier kryształ 130 g  masło 130 g  jajka kurze 1 sztuka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jajko i miękką margarynę lub masło. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto równomiernie dociskamy do okrągłej formy do pieczenia, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem i posypaliśmy mąką..

3. Przygotowanie nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 g  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier kryształ 70 g  skrobia kukurydziana 20 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 g  żółtko jajka 3 sztuki

Mleko, twaróg, cukier, skrobię kukurydzianą, żółtka i kwaśną śmietanę wkładamy do miksera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Przygotowanie nadzienia

4. 

Krem wylewamy na ciasto.

5. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i wolno pieczemy ok. 20 minut, dopóki krem nie zgęstnie a ciasto zacznie nabierać właściwy kolor.

6. Przygotowanie piany

białko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 4 łyżki  kompot z borówek 200 g

Podczas pieczenia przygotujemy sobie białka z cukrem, które ubijemy na sztywno. Odcedzamy borówkowy kompot i zostawiamy do odcieczenia..

Przygotowanie piany

7. 

Na prawie upieczone ciasto równomiernie rozsypujemy borówki.

8. 

Na borówki ostrożnie nanosimy ubitą pianę i łyżką robimy fale.

9. 

Ciasto pieczemy jeszcze około 8-10 minut, dopóki nie zacznie piana nabierać złocistego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się