PRZEPISY

Ciasto z twarogiem i borówkami

Ciasto z twarogiem i borówkami

Ciasto z korpusem z kruchego ciasta, ze słodkim twarogiem, owocami i zapiekaną pianą z białek.

przepis,fotoprzepis,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,kompot z borówek,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier kryształ200gramów
cukier kryształ4łyżki
cukier waniliowy1sztuka
jajka kurze1sztuka
kompot z borówek200gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)100gramów
masło130gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750230gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skrobia kukurydziana20gramów
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu250gramów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 230 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cukier kryształ 130 gramów  masło 130 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jajko i miękką margarynę lub masło. Wyrabiamy gładkie ciasto.

2. 

Ciasto równomiernie dociskamy do okrągłej formy do pieczenia, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem i posypaliśmy mąką..

3. Przygotowanie nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier kryształ 70 gramów  skrobia kukurydziana 20 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów  żółtko jajka 3 sztuki

Mleko, twaróg, cukier, skrobię kukurydzianą, żółtka i kwaśną śmietanę wkładamy do miksera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

4. 

Krem wylewamy na ciasto.

5. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i wolno pieczemy ok. 20 minut, dopóki krem nie zgęstnie a ciasto zacznie nabierać właściwy kolor.

6. Przygotowanie piany

białko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 4 łyżki  kompot z borówek 200 gramów

Podczas pieczenia przygotujemy sobie białka z cukrem, które ubijemy na sztywno. Odcedzamy borówkowy kompot i zostawiamy do odcieczenia..

7. 

Na prawie upieczone ciasto równomiernie rozsypujemy borówki.

8. 

Na borówki ostrożnie nanosimy ubitą pianę i łyżką robimy fale.

9. 

Ciasto pieczemy jeszcze około 8-10 minut, dopóki nie zacznie piana nabierać złocistego koloru.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie