PRZEPISY

Ciasto z białek

Ciasto z białek

Ponad 50 letni oryginalny przepis na wspaniałe ciasto z białek w sam raz na specjalne uroczystości i spotkania.

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,cukier puder,cukier puder,margaryna,powidło morelowe,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka8sztuk
bułka tarta20gramów
cukier puder320gramów
cukier waniliowy1opakowanie
czarna kawa2łyżki
czekolada-
margaryna200gramów
mielone orzechy włoskie150gramów
powidło morelowe200gramów
skrobia kukurydziana1łyżka
żółtko jajka8sztuk

 

Przepis

1. Przygotowanie spodu

białko jajka 8 sztuk  mielone orzechy włoskie 150 gramów  cukier puder 200 gramów  bułka tarta 20 gramów  skrobia kukurydziana 1 łyżka

Na przygotowanie spodu potrzebujemy takie składniki: 8 białek z jajek, 200g cukru pudru, 150g mielonych orzechów, 20g bułki tartej i jedna stołowa łyżka skrobi.

2. 

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier i ponownie dobrze ubijamy.

3. 

Do gęstej piany dodajemy mielone orzechy, przesianą bułkę tartą, skrobię i mieszamy.

4. 

Blachę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i nalewamy do niej przygotowane ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 15 - 20 minut.

5. 

Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na trzy pasy takiej samej szerokości.

6. Przygotowanie nadzienia

żółtko jajka 8 sztuk  czarna kawa 2 łyżki  cukier puder 120 gramów  margaryna 200 gramów  cukier waniliowy 1 opakowanie

Na przygotowanie nadzienia potrzebujemy 8 żółtek, 2 stołowe łyżki czarnej kawy, 120g cukru pudru, 200g margaryny Helia, 1 opakowanie cukru waniliowego.

7. 

Żółtka, czarną kawę, cukier i cukier waniliowy często mieszając gotujemy nad parą na gęsto, dodajemy skrobię. Masę odstawiamy do wystudzenia, dodajemy margarynę i mieszamy do piany. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

8. 

powidło morelowe 200 gramów

Dolny płat smarujemy morelowym dżemem, na dżem nakładamy nadzienie, kładziemy drugi płat ciasta a ten smarujemy dżemem i nadzieniem, przykrywamy górnym płatem i resztą nadzienia smarujemy całe ciasto również po bokach.

9. 

czekolada

Ciasto możemy ozdobić na przykład startą czekoladą, odstawiamy do stężenia do lodówki i po godzinie możemy serwować.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie