swiatwemnie.pl

Ciasto pomarańczowe

Świeży deser, który przyniesie wam trochę ciepła, do duszy i brzuszka :) podczas chłodnej jesiennej niedzieli.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 50 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

orzechy włoskie 50 g

Orzechy mielimy.

4. 

Do ubitych żółtek dodajemy orzechy.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 50 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Po częściach, na przemian, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

sok pomarańczowy 250 ml  cukier kryształ 75 g  masło 100 g

Wyciskamy sok z pomarańcz. Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

8. 

jajka kurze 2 sztuki  woda 100 ml  budyń waniliowy w proszku 50 g

W misce ubijamy jajka z wodą i dodajemy do nich budyń w proszku.

9. 

Wlewamy do soku i gotujemy aż zgęstnieje.

10. 

pomarańcz 2 sztuki

Gorący krem nakładamy na spód i wygładzamy. Na budyń układamy cienkie plasterki nakrojonych i obranych pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia.

11. 

galaretka tortowa czerwona 10 g  woda 250 ml  cukier kryształ 30 g

Żelatynę deserową rozpuszczamy w wodzie z cukrem i gotujemy według przepisu. Nakładamy na wystudzone ciasto, odstawiamy do stężenia i ciasto kroimy na kawałki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się