swiatwemnie.pl

Ciasto owocowe z galaretką kefirową

Letnie orzeźwiające ciasto.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 190 g  cukier waniliowy 12 g

Do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy jajka. Wszystko ubijamy ręczną trzepaczką.

2. 

skórka z cytryny  olej słonecznikowy 150 ml

Do miski dodajemy skórkę z jednej cytryny i olej.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  budyń waniliowy w proszku 40 g  sól

W drugiej misce mąkę mieszamy z budyniem w proszku oraz szczyptą soli. Masę mączną łączymy z mokrą.

4. 

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 25 minut.

5. 

kefir 1000 g  cytryna 1 sztuka  cukier puder 130 g  śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  Żelatyna 100 g  różne owoce 500 g

Kefir mieszamy z cukrem pudrem, skórką z jednej cytryny (nie spryskanej środkami chemicznymi) oraz sokiem z cytryny. Masę podgrzewamy. Ubijamy śmietanę, którą razem z żelatyną (przygotowaną zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu) dodajemy do letniej kefirowej masy. Dodajemy kawałki owoców. Kefir powinien być nieco podgrzany, aby udało się rozmieszać żelatynę.

6. 

różne owoce 300 g

Nadzienie rozsmarowujemy na upieczony spód, posypujemy kawałkami różnych owoców, odstawiamy na około 3 godziny do schłodzenia, do lodówki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się